Hoofdorgel
St.Pancratiusbasiliek TubbergenHet orgel in de St. Pancratiusbasiliek te Tubbergen is in 1881 gebouwd voor de oude Pancratiuskerk door Michael Maarschalkerweerd als orgel met 1 manuaal en een aangehangen pedaal. Het orgel had een trede voor windsplitsing waarmee de sterke stemmen uitgeschakeld konden worden. Op deze manier kon je klavierwisselingen suggereren.
In 1897 plaatste Maarschalkerweerd het orgel over naar de nieuwgebouwde kerk. In 1917 brengt het bedrijf Maarschalkerweerd & Zoon 2 pedaalregisters aan.
In de jaren 50 vond men het orgel te klein voor de kerk. Er vond een grote ombouw plaats volgens de toenmalige ideën. De tractuur werd elektrisch d.m.v. magneten onder de ventielen en balgjes voor de slepen. Ook kwam er een tweede klavier, met zinken pijpwerk op een losse kegellade achter in het orgel.
Aan het eind van de jaren 80 kwamen er steeds meer storingen en mankementen aan het orgel.
Daarom is besloten tot restauratie/reconstructie.
Dit is gedaan door Elbertse Orgelmakers uit Soest. Adviseurs waren Jos Laus en Rudi van Straten.
De kas, balg, windlade en pijpwerk waren nog origineel.Er moest een geheel nieuwe mechanische tractuur gemaakt worden.
Ook kwam er een nieuw bovenwerk en een nieuwe pedaallade achter de kas. Hierop werd Maarschalkerweerdpijpwerk geplaatst dat nog bij het bisdom in opslag lag. 3 registers werden nieuw gemaakt: de Basson, Openbas en de Tertzfluit. De restauratie kwam gereed in juli 2000.

De huidige dispositie is als volgt:

Manuaal I C-f³
Bourdon 16 '
Prestant 8 '
Fluit harm. 8 ' *
Holpijp 8 ' *
Octaaf 4 '
Fluit Octav. 4 ' *
Octaaf 2 '
Mixtuur 2-3 st.
Trompet 8 ' b/d
   
Manuaal II C-f³
Holpijp 8 '
Viola di gamba 8 '
Prestant 4 '
Roerfluit 4 '
Nazard 3 '
Flageolet 2 '
Tertzfluit 1 3/5 '
 
Pedaal C-d¹
Subbas 16 '
Openbas 8 '
Basson 16 '

Manuaalkoppel, Pedaalkoppel I, Pedaalkoppel II, Ventiel. Afsluiter uitgevoerd als trede. De met *gemerkte registers staan op de kleine windlade. Bij inschakeling van de afsluiter blijven deze registers bespeelbaar.